Authentieke werkplaatsen
Naast verschillende exposities en de schaatsencollectie zijn er ook diverse werkplaatsen te vinden in het Schaatsmuseum, waaronder een pottenbakkerijk, timmerwerkplaats en lakkerij.
Deze authentieke werkplaatsen zijn ingericht zoals vroeger. Ze hebben vrijwel allemaal met schaatsen te maken.
Pottenbakkerij
Uniek zijn de authentieke werkplaatsen van vroeger. In het museum is een collectie uit de pottenbakkerswerkplaats van Aurora . Dit pottenbakkersbedrijf maakte als eerste de herinneringsborden van de Elfstedentochten. Tevens waren er veel aardewerk prijzen op de korte baan te verdienen die in deze werkplaatsen werden gemaakt.
Smederij
Het maken van schaatsen geschiedde in een proces van samenwerking van verschillende ambachtslieden. De ijzeren schenkel werd gemaakt door een smid. Voor het handmatig maken van de schenkel waren geen speciale smidsgereedschappen noodzakelijk. Schaatsijzers konden gemaakt worden met dezelfde tangen en hamers, die voor het normale smidswerk nodig waren.
Timmerwerkplaats
De houten spatel werd door een timmerman of een wagenmaker gemaakt. Net als de smid had ook een timmerman genoeg aan zijn gangbare gereedschap. Tot slot werd het leerwerk geleverd door de schoen- of zadelmaker. Schaatsen zijn dus vrijwel nooit in zijn geheel door één persoon gemaakt.
Lakkerij
De laatste hand aan de schaatsen, voordat ze in dozen verpakt konden worden, werd gelegd in een lakkerij, vaak onderdeel van een schaatsfabriek. Op de foto ziet u hoe de schaatsen hangen te drogen na een lakbad.
In de twintigste eeuw ontstonden wèl bedrijven die gespecialiseerd waren in het maken van complete schaatsen. In de gespecialiseerde bedrijven was er sprake van fabrieksmatige productie. Er waren werkplaatsen die speciaal waren ingericht voor het maken van schaatsen en waar ook meer en meer machinaal werd gewerkt. Het kwam ook wel voor dat voor schaatsenfabrieken de ijzers en de houten afzonderlijk van elkaar op verschillende plaatsen werden gemaakt, in opdracht van de fabrikant, die ze bij aankomst in zijn fabriek alleen liet assembleren en monteren, om ze daarna te verkopen.
Als er dus gesproken word van schaatsenmakers kunnen zowel smeden, timmerlieden, als gespecialiseerde schaatsenfabrieken bedoeld zijn.
Leermakerij
Leermakers noemden zichzelf geen schaatsenmakers. Al deze werkplaatsjes zijn ondergebracht in het Eerste Friese Schaatsmuseum.