Tijdelijke exposities in het Schaatsmuseum
In het Schaatsmuseum zijn exposities met diverse onderwerpen ondergebracht. Allen op het gebied van schaatsen, ijs en de winter.
Naast een aantal vaste exposities, werkplaatsen en collecties stelt het Schaatsmuseum ook onderwerpen voor een bepaalde periode tentoon. Zo’n thema kan bijvoorbeeld een bekende schaatser zijn, maar ook een speciale Elfstedentocht, vereniging of iets anders op wintergebied zijn.
De duur van de periode van een tijdelijke expositie is afhankelijk van het thema.
- Nu te zien: Elfstedentocht 1997
- Nu te zien: Schaatsmuseum: Elfstedentocht 1997
Fototentoonstelling Elfstedentocht 1997
Naar aanleiding van de laatst gereden Elfstedentocht, nu 25 jaar geleden, hebben we in het Schaatsmuseum een prachtige fototentoonstelling gemaakt van de tocht der tochten. Deze werd op 4 januari 2022 geopend door Henk Kroes, toenmalige voorzitter van het Elfstedenbestuur.
Deze tentoonstelling zal nog het gehele jaar voor de bezoekers te bezichtigen zijn.
- Let op: Deze expositie is niet meer te zien in het Schaatsmuseum
Winter op Aardewerk
Nu te zien in het Schaatsmuseum: Winter op Aardewerk.
Winter op Aardewerk is een tentoonstelling van de collectie aardewerk van Gauke en Gretha Bootsma. Het was een langgekoesterde wens om dit unieke materiaal tentoon te stellen in het museum.
De tegels, tableaus en ander aardewerk met vrolijke en winterse afbeeldingen pronken in maar liefst 13 vitrines. Eén van deze vitrines is gevuld met aardewerk van de familie Regts uit Franeker (www.antieketegel.nl).
De tentoonstelling is geopend door Pepy Huisman, de zoon van Jopie Huisman, en is goed ontvangen door bezoekers.
- Let op: Deze expositie is niet meer te zien in het Schaatsmuseum
Elfsteden Dickensville Tentoonstelling
Tijdens de kerstperiode hebben we een tentoonstelling gemaakt van de Dickensville huisjes en figuren. Sinds 2010 is deze succesvolle en schitterende serie miniatuur huisjes en figuren op de markt.
Exact honderd jaar na het oprichten van de Vereniging De Friesche Elf Steden is het idee bij Peha ontstaan om de bekende miniatuur huisjeslijn “Dickensville” aan te vullen met de Elfsteden serie. Een complete serie miniatuur huisjes en schaatsers die de tocht der tochten weerspiegelt: “De Elfstedentocht”.
Wij hebben in een vitrine in het museum de Elfstedenroute tot leven gebracht door de huisjes en bijzonderheden van de Elfstedentocht uit te lichten. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 1 maart 2020.
- Let op: Deze expositie is niet meer te zien in het Schaatsmuseum
Op en om het krabbelbaantje
Bijzondere tentoonstelling over een zeer zeldzaam schaatsboek: ‘Op en om het Krabbelbaantje’.
In het Eerste Friese Schaatsmuseum is vanaf de kerstdagen een bijzondere expositie te bewonderen. Het museum in Hindeloopen is onlangs in het bezit gekomen van een buitengewoon zeldzaam kinderboek dat over schaatsen gaat: “Op en om het Krabbelbaantje” dat werd uitgegeven in 1904 door S.L. van Looy uit Amsterdam en W.L. Brusse uit Rotterdam.
Het betreft een “op steen geteekend” verhaal door J.B. Heukelom met ‘rijmpjes en vertelseltjes’ van Margaretha.
Pieter en Gauke Bootsma hebben van het boek een smakelijke expositie gemaakt die het bewonderen meer dan waard is. Je ziet echt uniek materiaal. Ter informatie: alleen de Koninklijke Bibliotheek heeft dit boek eveneens en dan betreft het daar ook nog eens een exemplaar in niet originele band en deels aangevuld met fotokopieën. Ik was onder de indruk van het tentoongestelde materiaal.
- Let op: Deze expositie is niet meer te zien in het Schaatsmuseum
De schaatscarrière van Abe Lenstra
Abe Lenstra was niet alleen een legendarische voetballer en de meest succesvolle aanvaller ooit in Nederland, maar de Heerenveen-icoon was ook een uitstekend kortebaanschaatser. Hij debuteerde op 26 december 1938 als 18-jarige jongeman in de kortebaanrijderij van Wolvega en beëindigde zijn carrière op 6 februari 1954 in Aldtsjerk.
In de oorlogsjaren groeide Abe Lenstra uit tot één van de toprijders in Friesland en dus in Nederland. Zijn onbetwistbare klasse tussen de touwen blijkt uit het feit dat hij alle kampioenen van zijn tijd minstens één keer in een rechtstreeks duel versloeg. Hij ging in vijftig wedstrijden van start, waarvan hij er zestien won en ook nog negen keer als tweede eindigde. Hij won ruim 1600 gulden in de furieuze 160 meter sprints.
‘Abe en het ijs’ is het eerste volledige onderzoek over de topcarrière in het kortebaanschaatsen van de legendarische linksbinnen van Sportclub Heerenveen en het Nederlands Elftal.
- Let op: Deze expositie is niet meer te zien in het Schaatsmuseum
Reinier Paping, held van de Elfstedentocht
In het Schaatsmuseum is op dit moment een tentoonstelling over Reinier Paping en zijn tijdgenoten in de Elfstedentocht van 1963.
Door de overwinning van de Elfstedentocht in 1963 groeide Reinier Paping uit tot een icoon van de Nederlandse sportgeschiedenis. De naam Paping is als metafoor verbonden aan de strenge winter van 1963 en staat in collectieve (sport) geheugen van Nederland gegrift. Ook drieënvijftig jaar na dato wordt Paping nog dagelijks aan zijn overwinning in de Elfstedentocht herinnerd. De naam Paping heeft inmiddels een mythische klank gekregen.
Op deze unieke tentoonstelling zijn diverse vitrines gevuld met materiaal van schaatsers uit de top 10 van de Tocht der Tochten, ook wel de hel van 1963 genoemd. Tijdens de tentoonstelling is er een filmvertoning van unieke beelden uit de Elfstedentocht van 1963.
Tevens is er een boek verschenen over Reinier Paping met als titel:
‘Reinier Paping, Held van de Elfstedentocht’ geschreven door Mark Hilberts.
- Let op: Deze expositie is niet meer te zien in het Schaatsmuseum
Jeen van den Berg
In het Schaatsmuseum is op dit moment een expositie over de schaatscarrière van Jeen van den Berg. Deze schaatsheld heeft meer dan duizend wedstrijden gewonnen. De belangrijkste was de Elfstedentocht van 3 februari 1954.
Het jaar daarop in 1956 deed hij mee aan een NK allround, de Olympische Spelen én de Elfstedentocht. Een echte sportman dus!
Wedstrijden van Jeen van den Berg in 1956
Verder schaatste Jeen van den Berg in 1956 nog me aan de volgende wedstrijden:
Datum | Winnares |
---|---|
3 & 4 januari | Officieus NK allround in Hamar |
29 januari | 5.000 meter op de Olympische Winterspelen |
4 & 5 februari | Officieel NK allround in Rotterdam |
8 februari | Kampioenschap van Friesland |
10 februari | Nationale langebaanwedstrijden |
14 februari | Elfstedentocht van 1956 |
17 februari | Grote Prijs van Amsterdam |
19 februari | Wedstrijden in Nieuwe Niedorp |
20 februari | Afvalrace in Ter Aar |
21 februari | Nationale wedstrijden in Lisse |
22 februari | Langebaanwedstrijden in Assendelft |
26 februari | Bosrace van Amsterdam |
Jeen van den Berg in het Schaatsmuseum
Jeen heeft in totaal zeven maal de Elfstedentocht uitgereden. Daarnaast deed hij twee keer mee aan de Olympische spelen, in 1956 en in 1960.
In 2004 verhuisden Jeen zijn sportprestaties naar het Schaatsmuseum in Hindeloopen. Omdat het zoveel is wat Jeen in zijn sportcarrière Bij elkaar heeft geschaatst, is het belangrijkste deel in een overzichtelijke expositie ondergebracht. De expositie zal te zien zijn tot december 2014.